• Door naar de hoofd inhoud
Goede Groei
de online kamerplantenencyclopedie
Home » Kamerplanten » Slaapkamergeluk: kopen en verzorging

Slaapkamergeluk: kopen en verzorging

Slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) is een bodembedekker die vaak als hangplant wordt gehouden. De piepkleine, frisgroene blaadjes groeien het beste in koele, niet al te lichte ruimtes, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer. Verder is deze kruipende kamerplant gemakkelijk te verzorgen. Hoe zorg je bij slaapkamergeluk voor een goede groei, waar kun je ze het beste kopen en waar moet je dan op letten? Dat en meer bespreken we in dit artikel in vier punten:

  1. Inleiding: wat is slaapkamergeluk voor plant?
    1. Soorten
  2. Verzorging slaapkamergeluk
    1. Water geven
    2. Temperatuureisen
    3. Standplaats
    4. Voeding
    5. Verpotten
    6. Snoeien
    7. Vermeerderen
    8. Bloeiwijze
    9. Ziektes en plagen
    10. Overige tips bij de verzorging
  3. Slaapkamergeluk kopen: waar moet je op letten en waar kan het?
  4. Reacties (13)

1. Inleiding: wat is slaapkamergeluk voor plant?

Slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) is een bodembedekker met minuscule ronde blaadjes. De blaadjes, die slechts een halve centimeter in doorsnede worden, groeien aan stengels van maximaal enkele tientallen centimeters lang. De stengels zijn lichtgroen tot glasachtig doorschijnend en zeer dun: qua dikte vergelijkbaar met bijvoorbeeld een ijzerdraadje.

De stengels kunnen niet klimmen. Sterker nog, ze gaan bijna meteen hangen, waardoor slaapkamergeluk een maximale ‘hoogte’ van slechts luttele centimeters bereikt. In de huiskamer worden het uiteindelijk hangplanten, die vanuit de pot vrijwel recht omlaag hangen. Het dichte, overhangende vlechtwerk dat zo ontstaat kan enkele tientallen centimeters lang worden, want veel verder groeien de stengels niet. Het is waarschijnlijk deze verschijning die dit plantje de bijnaam ‘Baard van Mozes’ heeft opgeleverd. Zie ook de afbeelding aan het begin van dit artikel.

In de natuur is dat heel anders. Slaapkamergeluk schiet namelijk wortel bij ongeveer elk blaadje dat de grond raakt. Het vormt zo al snel een laag maar zeer hecht tapijt, dat zonder speciale maatregelen vrijwel oneindig groot kan worden. Slaapkamergeluk wordt daarom door veel tuiniers beschouwd als woekeronkruid. Het helpt niet mee dat de plant slechts minieme stengeldelen nodig heeft om zich mee voort te planten. Als je de plant niet echt zeer volledig verwijdert, kan hij zich gewoon weer herstellen.

Slaapkamergeluk afbeelding 2
Slaapkamergeluk vormt al snel een hecht tapijt.

In Nederland is dat vaak een beperkt probleem. Deze kamerplant kan ook als tuinplant worden gekweekt, maar hij is niet volledig winterhard. Lichte vorst overleven deze planten meestal wel, maar een stevige Nederlandse winter met strenge vorst (temperaturen lager dan min 10 graden Celsius) wordt slaapkamergeluk gewoonlijk fataal. Toch staat deze kruipende plant ook hier bekend als een woekeraar in tuinen, vooral in het gazon.

Dat is in iets warmere gebieden nog veel erger. Slaapkamergeluk komt van nature voor in het Europese Middellandse Zeegebied, met name op eilanden zoals Sardinië en Corsica. Daar wordt het niet echt als onkruid beschouwd. In veel andere landen is het echter geïntroduceerd als tuinplant, en op plaatsen waar het niet zo hard vriest als in Nederland is slaapkamergeluk bijna niet uit te roeien. Dat is zo in bijvoorbeeld Zuid-Engeland, maar ook delen van de VS en Australië. In Engelssprekende landen is dit plantje daarom ook wel bekend onder een wat minder flatterende naam: Corsican Curse, oftewel Corsicaanse Vloek. Zie ook de afbeelding hieronder voor een impressie van de groeikracht van dit kleine kamerplantje.

Slaapkamergeluk als bodembedekker
Een Frans gazon is bijna volledig overgenomen door slaapkamergeluk; alleen een paar cyclamen hebben zich nog niet gewonnen gegeven. Afbeelding DocChewbacca/Flickr

1.1 Verschillende soorten

Slaapkamergeluk komt in drie variëteiten voor. De soort zelf, Soleirolia soleirolii, heeft frisgroene blaadjes. Er zijn ook nog twee kweekvormen in de handel:

  1. Soleirolia soleirolii ‘Aurea’: geelgroene tot goudgele blaadjes.
  2. Soleirolia soleirolii ‘Argentea’: zilvergroene blaadjes.

Afgezien van de bladkleur zijn de drie soorten identiek.

Daarnaast is slaapkamergeluk nog weleens onder andere namen te koop. In het Nederlands noemen sommigen het ook wel ‘Baard van Mozes’. En de verouderde Latijnse naam Helxine soleirolii wordt soms ook nog gebruikt, in plaats van de correcte wetenschappelijke naam Soleirolia soleirolii.

2. Verzorging slaapkamergeluk

Slaapkamergeluk afbeelding 3

Slaapkamergeluk is een gemakkelijke kamerplant die weinig eisen stelt. Maar hoewel ook iemand zonder groene vingers deze planten goed in leven kan houden, zijn er wel enkele aandachtspunten indien je slaapkamergeluk ook echt goed wilt laten groeien. Deze bespreken we hieronder.

2.1 Water geven

Slaapkamergeluk is een behoorlijk dorstige plant. Houd slaapkamergeluk altijd licht vochtig ’s winters, en geef het in de zomer ruim water. De kluit moet nooit geheel uitdrogen. Let wel op dat deze kamerplanten erg oppervlakkig wortelen, dus geef niet te veel water in één keer.

2.2 Temperatuureisen

Soleirolia soleirolii groeit het beste bij kamertemperatuur: 18 tot 25 graden. Warmer staan de planten liever niet; kouder is geen punt, maar dan is de groei meestal een stuk trager.

2.3 Standplaats

Het liefste staat deze kamerplant in een vrij lichte kamer, maar beslist niet in direct zonlicht; dat zal de tere blaadjes verbranden. Een plaats in het halfdonker, bijvoorbeeld op een slaapkamer, is ook prima – vandaar immers de naam – maar verwacht dan niet te veel groei.

Verder heeft de plant graag een iets hogere luchtvochtigheid dan standaard in de huiskamer. Zet ze dus niet op of naast de radiator, maar eerder in een vochtige ruimte zoals de badkamer.

Slaapkamergeluk wordt trouwens ook nog weleens gebruikt als aquariumplant. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is dat een prima keuze. Let wel op dat de temperatuur niet te hoog wordt: veel meer dan 25 tot 30 graden wordt niet gewaardeerd door deze plant.

2.4 Voeding

In de zomer kun je bij goede groei tweewekelijks een halve dosis van een universele plantvoeding geven.

2.5 Verpotten

Soleirolia soleirolii heeft weinig wortels. Verpotten is derhalve zelden echt nodig, maar om te voorkomen dat ze in uitgeputte grond staan kun je ze het beste toch elke twee jaar verplanten. Gebruik een ondiepe, liefst vrij brede pot, mede omdat deze kamerplant erg oppervlakkig wortelt. Standaard potgrond of een ander goed doorlatend maar voedselrijk mengsel is het beste.

Te grote planten kun je uitstekend verjongen door de kluit voorzichtig te delen en alleen het mooiste stukje opnieuw op te potten.

2.6 Snoeien

Als de stengels te lang worden kun je ze eenvoudig met een schaar afknippen. Pas op met snoeien in andere delen dan de uiteinden, want als je per ongeluk een verkeerde stengel afknipt kom je er typisch na een paar weken achter dat er een dode stengel in de plant zit. Die is dan zo innig vervlochten met de levende delen dat hij praktisch niet te verwijderen is.

2.7 Vermeerderen

Je kunt slaapkamergeluk zaaien, maar veel eenvoudiger is stekken. Neem een stuk stengel – dat mag erg kort zijn; enkele millimeters volstaat al – en leg het op vochtige aarde. Binnen enkele weken is je stek beworteld en heb je een nieuw plantje.

Vermeerderen kan verder ook nog door de kluit te delen (zie het kopje Verpotten hierboven).

2.8 Bloeiwijze

Bloeiwijze slaapkamergeluk
Slaapkamergeluk staat niet bekend als een uitbundige bloeier.

Bij een goede groei bloeit slaapkamergeluk midden in de zomer. De bloempjes verschijnen direct aan de stengels tussen de blaadjes en zijn wit of roze van kleur. Ze zijn (nog) kleiner dan de blaadjes, dus erg spectaculair is het allemaal niet. Zie ook de afbeelding hierboven, van een bloeiend exemplaar: alleen als je echt goed kijkt zie je de minieme witte bloempjes.

Als je deze plant toch graag in bloei wilt krijgen is het vooral belangrijk dat hij tamelijk licht staat.

2.9 Ziektes en plagen

Afgezien van een verdwaalde bladluis heeft slaapkamergeluk eigenlijk nooit last van ziektes of plagen.

2.10 Overige tips bij de verzorging

Slaapkamergeluk kan prima als tuinplant gehouden worden. Het is dan wel zeer aan te raden om ze in een pot te kweken, want in de volle grond wordt het al snel een woekerend onkruid. En nog twee andere tips als je ‘m buiten in een pot wilt houden:

  • Voorkom dat de hangende stelen de grond bereiken, want deze plant vormt al een nieuw exemplaar als een zeer klein stukje stengel net de grond raakt. Da’s meestal eigenlijk geen gezicht. Bovendien kun je de plant dan uiteraard niet meer zo goed verplaatsen.
  • En dan kan soms toch nodig zijn, bijvoorbeeld bij vorst. Haal slaapkamergeluk het liefste binnen bij vorst. Ze zijn niet geheel winterhard, en in een pot zijn ze extra kwetsbaar. Lichte vorst zullen ze vaak wel overleven, maar dan zullen ze wel de meeste van hun blaadjes verliezen. Hoewel die na verloop van tijd keurig teruggroeien, kijk je in de tussentijd naar een lelijke, kale plant.

3. Slaapkamergeluk kopen: waar moet je op letten en waar kan het?

Slaapkamergeluk kun je vaak kopen bij tuincentra en soms ook online. Er zijn geen speciale aandachtspunten bij het kopen. Eigenlijk zijn de planten altijd in goede conditie, en zo niet, dan valt het je vanzelf op, bijvoorbeeld door een heel aantal gele blaadjes. Je hoeft niet op te letten met huisdieren: voor zover ons bekend is, is slaapkamergeluk is niet giftig voor honden of katten.

Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is overnemen verboden.

Verder lezen...

Alle kamerplanten op Goede Groei

Kamerplanten
(wordt niet openbaar gemaakt)
(wordt niet openbaar gemaakt)
13 Reacties
nieuwste
oudste meeste stemmen
Inline Feedbacks
View all comments
Reactieactiviteit elders op Goede Groei

Hoogst gewaardeerde reacties

7

Lidcactus: kopen en verzorging

Hij bloeit weer! En hele familie voorzien van reserve-exemplaren. Wilde dit toch graag hier laten weten!


7

Lidcactus: kopen en verzorging

Deze gered uit een schuur. En bloeit nu volop 😊


6

Alocasia (olifantsoor): kopen en verzorging

Bedankt voor de heldere en uitgebreide info!


4

Ficus microcarpa ‘Ginseng’: kopen en verzorging

Hoi Petra, Dat kan allerlei oorzaken hebben, dus zonder extra informatie kan ik helaas alleen een algemeen antwoord geven. En dat is dat als je…


4

Lidcactus: kopen en verzorging

Hoi Sandra, Bijzonder verhaal! Verpotten was waarschijnlijk verstandig, maar ook risicovol, dus goed dat je alvast wat stekjes hebt genomen. De komende tijd zal de…


Drukste discussies

3

Beste, duidelijke , correcte informatie over de plant. Ik heb er verschillende staan . Eentje met rode bloemen en eentje met gele bloemen en van…


3

Hoi Freddy, op onderstaande foto stekjes die ik 23 maart in de grond heb gezet: het bewijs dat stekjes ook bloeien! 😄


3

Ik heb zaailingen van de geelbloeiende soort !


2

Hoi! Wat een fijne site dit. :-) Wij hebben sinds januari een Ficus plant gekocht en ineens sins gister hangt ongeveer de helft van de…


2

Goedemiddag, Sinds enkele maanden heb ik een aantal Calathea’s. Ze vertonen wat plekjes op de bladeren. Ik dacht in de eerste instantie aan trips, dacht…


Nieuwste reacties

Pachira aquatica: kopen en verzorging
14 dagen geleden by Judith

Hoi Stijn, ik heb opnieuw je expertise nodig, sinds een paar weken gaat het niet meer goed met onze geldboom op kantoor en dat is…


Parapluplant: kopen en verzorging
4 maanden geleden by Mathieu

Mislukt. Veel bruin blad. Weten jullie oplossing?


Calathea: kopen en verzorging
1 jaar geleden by Bianca

Vorig jaar kocht ik een nieuwe Calathea nadat de oude bezweek aan spint. Nu laat de deze meer en meer zijn “takken” hangen en sommige…


Calathea: kopen en verzorging
1 jaar geleden by Ton van Gorp

Ik heb in augustus 2021 een Calathea Korbmarante gekocht. Op zich doet hij t nog prima alleen verdorren de jonge blaadjes onderaan per direct. Geef…


Pachira aquatica: kopen en verzorging
1 jaar geleden by Dicky

Goedendag, Sinds een jaar een mooie pachira in hij huis , hij bloeide zeer mooi en kreeg veel nieuwe takken en bladeren nu ineens veel…


Copyright © 2019-2022 Goede Groei • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven

wpDiscuz
:wpds_smile::wpds_grin::wpds_wink::wpds_mrgreen::wpds_neutral::wpds_twisted::wpds_arrow::wpds_shock::wpds_unamused::wpds_cool::wpds_evil::wpds_oops::wpds_razz::wpds_roll::wpds_cry::wpds_eek::wpds_lol::wpds_mad::wpds_sad::wpds_exclamation::wpds_question::wpds_idea::wpds_hmm::wpds_beg::wpds_whew::wpds_chuckle::wpds_silly::wpds_envy::wpds_shutmouth: